Cukiernia Zając

Historia firmy


Cukiernia „Zając”załozona w 1957 roku to firma rodzinna prowadzona obecnie przez drugie pokolenie.

 

Początek firmy można odnieść do roku 1946 kiedy to Czesław Zając jako 14 latek opuścił dom rodzinny i podjął naukę zawodu cukiernika-karmelarza i piernikarza w Krakowie.15 marca 1957 Czesław jako mistrz cukiernictwa wraz z żoną Barbarą złożyli cukiernię w Skawinie.Była to pierwsza cukiernia w Skawinie po okresie wojennym.  W początkach lat osiemdziesiątych Czesław był m.innymi założycielem i członkiem pierwszego cechu zrzeszającego cukierników.  W organizacji cechowej pełnił różne funkcje, był również członkiem komisji egzaminacyjnej. Cukiernia „Zając” jest członkiem Cechu Cukierników do dnia dzisiejszego.

Kolejny etap rozwoju firmy nastąpił w końcu lat dziewięćdziesiątych, kiedy synowie Andrzej i Ryszard zamienili swoje dyplomy wyższych uczelni na dyplomy cukiernicze i podjęli decyzje o powołaniu do życia prawdziwie rodzinnej firmy. W ciągu ponad pięćdziesięciu lat pracy cukiernia wyszkoliła ponad pięćdziesięciu uczniów. Dała zatrudnienie około 120 pracownikom

Po wejściu do Unii Europejskiej wdrażamy unijne systemy Jakościowe

Jak GHP i GMP oraz system HACCP.

 

Obecnie kontynuując dobre tradycje staramy się o wysoką jakość naszych produktów

nie zapominając o starych sprawdzonych recepturach na bazie naturalnych składników.

Trochę nowoczesności - rarytasy z całego świata: belgijska czekolada, daktyle egzotyczne owoce itd.